Tinnitus: 3x verhalen over leven met oorsuizen - Blijtijds


Redactioneel artikel voor www.blijtijds.nlTinnitus wordt in de volksmond ook wel ‘een piep in het oor’ genoemd. Iedere patiënt ervaart de klacht anders, variërend van het voortdurend horen ruisen van de zee tot het geluid van gillende fluitketels. Blijtijds sprak Claire, Ingrid en Miranda over hoe zij leven met tinnitus.

Miranda (49)


‘Ik ben een controlfreak’

Vlak na een opeenstapeling van emotionele gebeurtenissen kreeg Miranda last van tinnitus. Ze werd overvallen met allemaal hoge piepen in verschillende toonhoogtes die uit haar hersenen leken te komen. “Wat je dan gaat doen, is googelen”, vertelt Miranda. “Je komt terecht in een negatieve spiraal, want je leest alleen maar: het geluid houdt nooit meer op. Zie daar maar eens mee te dealen als controlfreak.” Haar angstzaaiende zoektocht leidde tot één positief resultaat: On-gehoord in Brugge. Een expertisecentrum dat zich naast tinnitus ook richt op hyperacusis. Want niet alleen de geluiden in je hoofd lijken te versterken, maar ook de geluiden van buitenaf. Miranda herinnert zich een treinreis waarbij ze de lampen zo hard hoorde knisperen, dat ze zich moest inhouden niet huilend de coupé uit te rennen. Na een intensief traject met de Belgische Professor Vinck heeft ze geen last meer van tinnitus.

Tip van Miranda:
“Ik wil niet zeggen dat wat voor mij werkt, voor iedereen werkt. Maar wellicht kan de therapie in België voor sommige anderen een oplossing bieden. Mijn klachten bleken psychosomatisch: deze klachten zijn echt voelbaar in je lichaam, maar de oorzaak zat tussen mijn oren en niet ín mijn oren. Als ik op forums iets voorbij zie komen van lotgenoten voel ik me geroepen om een hoopvol bericht terug te sturen. Achteraf zie ik mijn tinnitus als een signaal dat mijn lichaam gaf om iets (in mijn patronen) te mogen veranderen.”

Claire (59)

‘Ik zoek nog steeds naar een verband’

Twaalf jaar geleden merkte Claire voor het eerst een piepende ruis in haar oren. Het geluid was er zonder directe aanleiding en is sindsdien niet meer weggegaan. Ze heeft heel wat behandelmethodes geprobeerd, maar niets helpt vooralsnog. “Het is niet dat ik er enorm onder lijd maar het is wel heel vervelend dat het nooit meer stil is. Ik ben nog steeds op zoek naar een verband.” Van veel patiënten hoor je dat de oorsuizen heftiger worden bij stress, maar ook dat patroon kan Claire nog niet ontdekken. “Op sommige momenten lijkt het alsof de volumeknop voluit staat. Ja, daar word je wel gek van. Maar er zijn ook dagen bij dat het geluid heel zacht klinkt of zelfs bijna niet hoorbaar. Uit die momenten haal ik hoop en houd ik het vertrouwen dat er mogelijkheden zijn voor een succesvolle behandeling.”

Tip van Claire:
“Als ik in slaap probeer te vallen, maak ik mijn oorsuizen iets draaglijker door muziek te luisteren. Op Spotify kun je afspeellijsten vinden onder de naam ‘White Noise’, ’Blauwe ruis’ of ‘Bruine ruis’. Deze muziek neutraliseert verschillende soorten tinnitus. Er is niks aan, maar het helpt wel.”

Ingrid (56)


‘Ik communiceer eerlijk en ik schaam me niet’

Ook Ingrid merkte van de één op andere dag een vreemde suis in haar oren. Ze dacht in eerste instantie dat haar oren verstopt zaten en besloot haar huisarts ernaar te laten kijken: met haar oren was niks aan de hand, alleen haar bloeddruk was vrij hoog. Desondanks stelde de KNO-arts tinnitus vast met daarbij gehoorverlies. “Ik ben in mijn beleving nooit in aanraking geweest met extreem harde geluiden. Ik probeer mijn tinnitus te negeren. Dit is soms erg vermoeiend want er is nooit rust in mijn hoofd en het geluid is 24 uur per dag aanwezig.”

Tip van Ingrid:
“Ik doe aan yoga, dat leidt wat af en is heel ontspannend. Maar wanneer de docente zachtjes praat, hoor ik vaak niet wat er gezegd wordt. Ik moet dan soms spieken in welke pose de rest gaat staan of liggen. Ik ga er voor mezelf geen drama van maken dat ik tinnitus heb. Ik communiceer er eerlijk over en ik schaam me niet. Ik ben niet gek, maar ook zeker niet perfect. Het is iets waarmee ik moet leren leven….”

www.blijtijds.nl

13x spullen die we vroeger massaal meenamen met kamperen - Blijtijds


Redactioneel artikel voor www.blijtijds.nlKamperen. Voor de een is het jeugdsentiment, de ander heeft er een bloedhekel aan. Toch gaan zo’n 3,5 miljoen Nederlanders nog elk jaar op vakantie met een tent, caravan of camper. Sterker nog, kamperen wordt weer helemaal hip. Bij Blijtijds krijgen we er warme nostalgische gevoelens van en blikken we nog eens terug op wat we allemaal meesleurden naar Frankrijk, Spanje of Italië. Hilarisch!

1. Casettebandjes

Het dashboardkastje van de auto werd gevuld met cassettebandjes met de meest uiteenlopende muziek van Jantje Smit tot aan Elvis Presley. Later werd deze muziek bestempeld als ‘vakantiemuziek’.

2. Tina en Donald Duck

En vele andere strips. Je zat zo diep verzonken in de verhalen dat je haast uit de auto getrokken moest worden als er een eet- of plaspauze langs de snelweg werd ingelast.

3. Dakkoffer

Als er in de kofferbak en tussen en onder onze voeten niks meer bij gepropt kon worden, gingen we vrolijk door boven óp de auto. Het liefst namen we ons hele huis mee. Waarom gingen we ook alweer op vakantie?

4. Wegenkaart

Thuis stippelden we met gekleurde pen op de wegenkaart de route uit van deur tot tentrits. Vervolgens zat je als bijrijder met een nog uitgebreidere routekaart de juiste weg naar de camping te zoeken.

5. Pindakaas en hagelslag

Want bij de enorme Franse hypermarches was het aanbod niet compleet (en Hollands) genoeg.

6. Smac

Een ‘smerig’ vierkant blikje met vlees dat je kon openen met een sleuteltje dat aan de onderzijde van het blik bevestigd was.

7. Vishengels en schepnetten

Zodat je met je vader bij het meertje verderop kikkervisjes, forellen of karpers kon gaan vangen. En als je moeder dan de campingkoelkast opentrok, stond er een bakje maden tussen de andere etenswaren.

8. Een reeks aan reisspellen

Stok kaarten, Rummikub, Achterbankbingo, Yahtzee, Mikado, Kwartet. Welke zijn we nog vergeten? En als je moeder of broertje niet meer wilde meedoen, vroeg je heel verlegen je buurmeisje.

9. Knijpkat

Zonder knijpkat of zaklamp was er gewoon geen beginnen aan kamperen.

10. Gasstel of later ‘skottelbraai’

Op de camping waren de rollen omgedraaid en stond je vader het eten te bereiden.

11. De plasemmer

Voor als je geen zin had om ’s nachts met je volle blaas in je pyjama nog 300 meter naar de douchegebouwen te moeten lopen.

12. Badminton

En dan de wind óf de scherpe zon de schuld geven voor het niet raken van de shuttle.

13. Toiletrol

Tot slot ontbraken zelfs de nodige rollen wc-papier niet tijdens het grote kampeeravontuur. Halverwege de vakantie op? Dan kocht je de zachtroze vakantievariant.

www.blijtijds.nl