Blijtijds Magazine

Online artikelen voor https://www.blijtijds.nl/

Tinnitus: 3x verhalen over leven met oorsuizen - Blijtijds


Redactioneel artikel voor www.blijtijds.nlTinnitus wordt in de volksmond ook wel ‘een piep in het oor’ genoemd. Variërend van het voortdurend horen ruisen van de zee tot het geluid van gillende fluitketels ervaart iedere patiënt de klacht anders. Blijtijds spreekt Claire, Ingrid en Miranda over hoe zij leven met tinnitus.

Miranda (49)


‘Ik ben een controlfreak’

Vlak na een opeenstapeling van emotionele gebeurtenissen kreeg Miranda last van tinnitus. Ze wordt overvallen met hoge piepen in verschillende toonhoogtes die uit haar hersenen lijken te komen. “Wat je dan gaat doen, is googelen”, vertelt Miranda. “Je komt terecht in een negatieve spiraal, want je leest alleen maar: het geluid houdt nooit meer op. Zie daar maar eens mee te dealen als controlfreak.” Haar angstzaaiende zoektocht leidt tot één positief resultaat: On-gehoord in Brugge. Een expertisecentrum dat zich naast tinnitus ook richt op hyperacusis. Want niet alleen de geluiden in je hoofd lijken te versterken, maar ook de geluiden van buitenaf. Miranda herinnert zich een treinreis waarbij ze de lampen zo hard hoorde knisperen, dat ze zich moest inhouden niet huilend de coupé uit te rennen. Na een intensief traject met de Belgische Professor Vinck heeft ze geen last meer van tinnitus.

Tip van Miranda:
“Ik wil niet zeggen dat wat voor mij werkt, voor iedereen werkt. Maar wellicht kan de therapie in België voor sommige anderen een oplossing bieden. Mijn klachten bleken psychosomatisch: deze klachten zijn echt voelbaar in je lichaam, maar de oorzaak zat tussen mijn oren en niet ín mijn oren. Als ik op forums iets voorbij zie komen van lotgenoten voel ik me geroepen om een hoopvol bericht terug te sturen. Achteraf zie ik mijn tinnitus als een signaal van mijn lichaam met het dringende verzoek iets in mijn patronen te veranderen.”

Claire (59)

‘Ik zoek nog steeds naar een verband’

Twaalf jaar geleden merkt Claire voor het eerst een piepende ruis in haar oren. Het geluid was er zonder directe aanleiding en is sindsdien niet meer weggegaan. Ze heeft heel wat behandelmethodes geprobeerd, maar niets helpt vooralsnog. “Het is niet dat ik er enorm onder lijd maar het is wel heel vervelend dat het nooit meer stil is. Ik ben nog steeds op zoek naar een verband.” Van veel patiënten hoor je dat de oorsuizen heftiger worden bij stress, maar ook dat patroon kan Claire nog niet ontdekken. “Op sommige momenten lijkt het alsof de volumeknop voluit staat. Ja, daar word je wel gek van. Maar er zijn ook dagen bij dat het geluid heel zacht klinkt of zelfs bijna niet hoorbaar. Uit die momenten haal ik hoop en houd ik het vertrouwen dat er mogelijkheden zijn voor een succesvolle behandeling.”

Tip van Claire:
“Als ik in slaap probeer te vallen, maak ik mijn oorsuizen iets draaglijker door muziek te luisteren. Op Spotify kun je afspeellijsten vinden onder de naam ‘White Noise’, ’Blauwe ruis’ of ‘Bruine ruis’. Deze muziek neutraliseert verschillende soorten tinnitus. Er is niks aan, maar het helpt wel.”

Ingrid (56)


‘Ik communiceer eerlijk en ik schaam me niet’

Ook Ingrid merkt van de één op andere dag een vreemde suis in haar oren. In eerste instantie vermoedt ze dat haar oren verstopt zitten en besluit haar huisarts ernaar te laten kijken: met haar oren is niks aan de hand, alleen haar bloeddruk is vrij hoog. Desondanks stelt de KNO-arts tinnitus vast met daarbij gehoorverlies. “Ik ben in mijn beleving nooit in aanraking geweest met extreem harde geluiden. Ik probeer mijn tinnitus te negeren. Dit is soms erg vermoeiend want er is nooit rust in mijn hoofd en het geluid is 24 uur per dag aanwezig.”

Tip van Ingrid:
“Ik doe aan yoga, dat leidt wat af en is heel ontspannend. Maar wanneer de docente zachtjes praat, hoor ik vaak niet wat er gezegd wordt. Ik moet dan soms spieken in welke pose de rest gaat staan of liggen. Ik ga er voor mezelf geen drama van maken dat ik tinnitus heb. Ik communiceer er eerlijk over en ik schaam me niet. Ik ben niet gek, maar ook zeker niet perfect. Het is iets waarmee ik moet leren leven….”

www.blijtijds.nlHíerom voelen we ons zoveel beter in de natuur


Redactioneel artikel voor www.blijtijds.nlWil je jezelf weer even helemaal opladen? Trek je jas aan en stap naar buiten! Blijtijds sprak boswachter Marieke Schatteleijn waarom we ons zoveel beter voelen in de natuur. In haar nieuwe boek Natuurzin trekt ze op ontdekkingstocht door haar favoriete natuurgebieden in Nederland.

Natuurzin


Tijdens de lockdown merkten we het allemaal: het buitenzijn begon te lonken. We zochten toevlucht in de natuur en herontdekten al wandelend hoe het ons door spannende tijden loodste. Marieke Schatteleijn is sinds 2010 boswachter bij Staatsbosbeheer en ook mede-presentatrice van het tv-programma Binnenstebuiten (KRO-NCRV). In haar boek ‘Natuurzin’ legt ze per gezondheidsthema uit hoe de natuur ons blijer, gezonder en creatiever maakt.

“De natuur is waar we vandaan komen, het wordt tijd dat we weer naar huis gaan. Je gezondheid zal je dankbaar zijn.“ - Boswachter Marieke Schatteleijn

We voelen ons gelukkig in het groen, hoe komt dat eigenlijk?

“Het is de plek waar wij als mens geëvolueerd zijn en altijd geleefd hebben. De mensheid woont pas sinds hele korte tijd in steden. Wat we door de waan van de dag soms vergeten is dat ons lichaam het nog steeds heel erg nodig heeft om verbonden te zijn met de natuur. Je ziet nu ook verschillende trends waarbij we de natuur naar binnen halen. Als je voelt wat groen met je doet, dan koester je het ook. Het is ons thuis.Wat maakt dat de natuur ons welzijn bevordert?

“De natuur verlangt niks van je. Het is er gewoon. Alleen dat al is voor veel mensen een verademing. Maar de vormen, geuren en geluiden in de natuur hebben ook een andere uitwerking op ons brein en lichaam. zo is met MRI scans gemeten dat ons brein daadwerkelijk anders reageert op afbeeldingen van de natuur.. We ervaren ook minder prikkels en bewegen makkelijker in de natuur, het voelt minder zwaar. Een mens is deel van de natuur, net zo goed als bomen en dieren. Ons immuunsysteem blijkt zelfs een oeroude verbinding te hebben met het microleven in de planten en de aarde. We staan ermee in contact via de huid, we ádemen haar.”

Straks wordt het weer winter: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we natuurzin houden?


“De dag beginnen in de natuur is de beste start die je jezelf kunt geven. Hoe donkerder het wordt, hoe harder we het nodig hebben naar buiten te gaan om een portie natuurlijk licht op te doen. Ik zorg dat ik iedere dag minstens een uurtje eruit ga. Tegenwoordig doe ik veel van mijn vergaderingen en telefoontjes al wandelend. Twee in één. Als je in het najaar moeite hebt met opstaan in de ochtend, raad ik je aan júist naar buiten te gaan zodat je lichaam goed die lichtprikkel krijgt en je biologische klok op het ritme van de aarde wordt ingesteld.”

Wat is jouw tip voor een mindful wandeling?


“Rechtstreeks vanuit je drukke schema de natuur in stappen kan soms als een hele omschakeling voelen. Hier leent een blotevoetenwandeling zich perfect voor. Je voelt de aarde, komt met het microleven in contact en het zet je aan tot bewuster lopen. Maar ook hardlopen of met een tekenblok de natuur in zijn goede oefeningen om er met bewuste aandacht aanwezig te zijn.”


13x spullen die we vroeger massaal meenamen met kamperen


Redactioneel artikel voor www.blijtijds.nlKamperen: de een ervaart positieve gevoelens die aan jeugdherinneringen kleven, de ander heeft er een bloedhekel aan. Hoe dan ook gaat zo’n 3,5 miljoen Nederlanders nog elk jaar op vakantie met een tent, caravan of camper en dit lijkt alleen maar toe te nemen. Kamperen wordt weer helemaal hip! Bij Blijtijds blikken we nog eens terug op wat we allemaal meesleurden naar Frankrijk, Spanje of Italië. Hilarisch!

1. Casettebandjes

Het dashboardkastje van de auto werd gevuld met cassettebandjes met de meest uiteenlopende muziek van Jantje Smit tot aan Elvis Presley. Later werd deze muziek bestempeld als ‘vakantiemuziek’.

2. Tina en Donald Duck

En vele andere strips. Je zat zo diep verzonken in de verhalen dat je haast uit de auto getrokken moest worden als er een eet- of plaspauze werd ingelast langs de snelweg.

3. Dakkoffer

Als er in de kofferbak en tussen en onder onze voeten niks meer bij gepropt kon worden, gingen we vrolijk boven óp de auto door met pakken. Het liefst namen we ons hele huis mee. Waarom gingen we ook alweer op vakantie?

4. Wegenkaart

Thuis stippelden we met gekleurde pen op de wegenkaart de route uit van deur tot tentrits. Vervolgens zat je als bijrijder met een nog uitgebreidere routekaart de juiste weg naar de camping te zoek

5. Pindakaas en hagelslag

Want bij de enorme Franse hypermarches was het aanbod niet compleet (en Hollands) genoeg.

6. Smac

Een ‘smerig’ vierkant blikje met vlees dat je kon openen met een sleuteltje dat aan de onderzijde van het blik bevestigd was.

7. Vishengels en schepnetten

Zodat je bij het meertje verderop kikkervisjes, forellen of karpers kon gaan vangen. En als je moeder dan de campingkoelkast opentrok, had zij te dealen met een bakje maden tussen de andere etenswaren.

8. Een reeks aan reisspellen

Stok kaarten, Rummikub, Achterbankbingo, Yahtzee, Mikado, Kwartet. Welke zijn we nog vergeten? Wanneer je moeder of broertje niet meer wilden meedoen, vroeg je heel verlegen je buurmeisje.

9. Knijpkat

Zonder knijpkat of zaklamp was er gewoon geen beginnen aan kamperen.

10. Gasstel of later ‘skottelbraai’

Op de camping waren de rollen omgedraaid en stond je vader het eten te bereiden.

11. De plasemmer

Voor als je geen zin had om ’s nachts met je volle blaas in je pyjama nog 300 meter naar het douchegebouw te lopen.

12. Badminton

En dan de wind óf de scherpe zon de schuld geven voor het niet raken van de shuttle.

13. Toiletrol

Tot slot ontbraken zelfs de nodige rollen wc-papier niet tijdens het grote kampeeravontuur. Halverwege de vakantie op? Dan kocht je de zachtroze vakantievariant.

www.blijtijds.nl
Wildplukken in de natuur: waar je op moet letten


Redactioneel artikel voor www.blijtijds.nl


Wat is er romantischer dan in de wilde natuur de ingrediënten voor je avondmaal bij elkaar sprokkelen? Je zult verrast zijn hoeveel eetbare planten, bloemetjes en paddenstoelen dichtbij jouw huis te vinden zijn. Maar mag je zomaar wildplukken? Deze tips vertellen je waar je op moet letten.

Lees ook:
Groene tuin in 5 stappen: tips van tuinexpert Floor Korte


Wildplukken mag, maar met mate

Wildplukken is toegestaan, maar er zijn wel wat regels aan verbonden. Pluk niet meer dan je zelf nodig hebt, een handjevol dus, want ook de dieren moeten ervan leven. Met manden vol het bos verlaten staat gelijk aan stropen en is strafbaar. Met name op bramen wordt streng gelet door Staatsbosbeheer.

Pluk met respect

Op het kleine beetje natuur wat we in Nederland hebben, moeten we zuinig zijn. Pluk dus met respect; neem geen hele takken mee naar huis en laat alles zo veel mogelijk in tact. Ook is het niet de bedoeling om je wildverzameling door te verkopen. Respectvolle plukkers zijn mensen met liefde voor de natuur en blauwe vingers van het sap, zonder zwarte vingers van het geld tellen.

Blijf op de paden

Niet alle plekken zijn er voor bestemd om wild te plukken. In de meeste natuurgebieden geldt: blijf op de wegen en paden die voor de mens is aangelegd. Je mag dus niet van het pad af om de natuur niet te verontrusten en beschadigen. Wie dit wel doet, kan een behoorlijke boete krijgen.

Lees je in

Voor beginners is een boek over wildplukken erg handig om te weten te komen wat eetbaar is en wat giftig. Was en kook bijvoorbeeld alles wat je vindt op plekken waar honden uitgelaten worden. En pluk niet langs drukke wegen en dichtbij fabrieken. Alle uitlaatgassen dalen ook neer op de planten in de berm of komen in het grondwater terecht.

Boekentip: David Hamilton – De Smaak van Wildplukken

Het boek ‘De Smaak van Wildplukken’ van David Hamilton vertelt je naar welke wildplukgewassen je in welke jaargetijde op zoek kunt. Het boek laat je kennis maken met planten die je voorheen altijd probeerde te vermijden, zoals de grote brandnetel. De vele foto’s en tekeningen helpen je de juiste planten, paddenstoelen en bloemen makkelijker te vinden in de natuur. Zodat jij thuis de lekkerste gerechten kunt bereiden met je zelfgeplukte ingrediënten.

Wildplukwijzer app

Om de toegestane wildplukplekken in Nederland te ontdekken, is er een speciale wildplukwijzer website opgericht, waar deze locaties staan aangegeven. En heel handig, er staat ook bij wat je er kunt vinden, vaak met foto om het vinden van de juiste plant of vrucht makkelijker te maken. Om het helemaal makkelijk te maken, kun je een app downloaden zodat je alle info altijd bij de hand hebt.